Nitriansky kraj pripravuje projekt revitalizácie vojenského tábora

16.07.2023 Komárno

Iža 16. júla (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje projekt na modernizáciu turistického zázemia rímskeho vojenského tábora v Iži na juhu Slovenska. Antická pamiatka je zapísaná v UNESCO a v súčasnosti funguje ako múzeum v prírode.

Rímsky vojenský tábor Kelemantia patrí do obrannej sústavy niekdajšej hranice Rímskej ríše nazývanej Limes Romanus. Trojhektárový objekt je návštevníkom bezplatne k dispozícii po celý rok. Podľa slov podpredsedu NSK Tibora Csengera tu však chýba základná turistická infraštruktúra. "Máme tu unikát pochádzajúci z antiky, ale celá pamiatka je ohraničená iba stromami, bez parkoviska a riadnej prístupovej cesty. Preto pripravujeme v spolupráci s maďarskou stranou cezhraničný projekt. Podľa pravidiel naň môžeme získať minimálne 300.000 a maximálne 2,5 milióna eur, ktoré sú určené pre oboch partnerov," vysvetlil Csenger.

V prípade, že bude slovensko-maďarský cezhraničný projekt úspešný, z dotácie by sa malo v blízkosti rímskeho vojenského tábora vybudovať parkovisko, prístupové cesty, toalety a ďalšie zázemie. "V budúcnosti je ešte potrebné vyriešiť problém s viacerými majiteľmi pozemkov pod pamiatkou. Niečo je vo vlastníctve NSK, niečo vlastní obec Iža a niečo Vodohospodárska výstavba. Tu ešte musí dôjsť k vysporiadaniu," dodal Csenger.
 

Vyberte región